Lehel vezér téri járdaszakasz és közterület rekonstrukciója

ALAPADATOK

A Lehel vezér tér erősen elnyújtott formájú, a Szövetkezet úttól a Szentháromság térig cca. 320 méter hosszan és cca. 50 méter szélesen húzódik. A téren hosszanti irányban áthalad a 32. sz. országos főút. A tér kiemelkedő értékei közé tartozik értékes növényállománya, elsősorban több évtizedes fái. A középső, gyalogos sávban vízjáték, padok, köztéri alkotások állnak. A Lehel vezér tér térfalai vegyes építészeti értékűek, korúak és műszaki állapotúak. A teret keletről határoló legjelentősebb épületek a Jászberényi Járásbíróság és a Polgármesteri Hivatal. Ez utóbbi külső felújítása szintén eleme jelen pályázati projekt keretében megvalósítandó városrehabilitációs beavatkozásnak.

 

BEAVATKOZÁS

A projekt a tér keleti oldalát érinti, ahol sor kerül a gyalogos burkolatok, utcabútorok cseréjére, valamint a zöldfelületek felújítására. A területen áthaladó főút megtartása miatt a Városháza oldalán a meglévő szintkülönbség lehetőségeit kihasználó, lépcsős térelemek is megjelennek. A tér, projektünk által érintett sávjában kényelmes, széles sétány vezet, fogyasztózónával (teraszok, kitelepülés lehetősége) gazdagítva azokon a szakaszokon, ahol vagy nagyobb távlatban (tömbrehabilitáció), vagy akár a közeljövőben funkcióváltás történik.

A Lehel vezér tér anyaghasználatának kiválasztásánál a természetesség, mind műszaki, mind esztétikai időt-állóság, és a kisvárosi atmoszféra kialakítása voltak a fő szempontok, a gazdasági megfontolások mellett. Ezen elvek alapján kerültek kiválasztásra a burkolatok, kisarchitektúrák anyaga, berendezési tárgyak, világítási elemek. A burkolat természetes elemei a dísztéren megjelenő nagylapos, homokszínű terméskő burkolat és az ehhez kapcsolódó intimebb terek barnás tónusú klinkertégla burkolata. A térfal ezen keleti oldalán az épületekhez csatlakozó járda és a középső burkolat közötti szintkülönbséget áthidaló lépcsők, támfalak anyaga mészkő, hol tömbkőként, hol burkolatként alkalmazva.

Mivel a tér K-i oldalán az épületek a 32. sz. út szintjénél jelenleg magasabban vannak, ezért meglévő terep-adottságokat kihasználva a főtérnek ezen az oldalán a tér végleges kialakítása úgy került megtervezésre, hogy a kapcsolódó gyalogos egységek, zöldfelületek, vízfelületek terepelemek építésével (lépcsők, támfalak, ülőfalak, vízlépcső) tegyék mozgalmasabbá a környezetet. Ilyen beavatkozási pont a Táncsics Mihály utca melletti tömb előtti szakasz, illetve a Polgármesteri Hivatal – járdaburkolattal együtt - előtti lépcső, valamint a lépcsőt folytatva egy új gyalogátkelőhely.

A berendezési tárgyak anyagukban fa-fém kombinációk, modern, oldottabb, puhább formavilágot képviselnek. A támlás padok Ubcite Portiqoa típusúak, alumínium öntvény lábbal, fa lamellás ülőfelülettel. A padokat beépített fabetétes terméskő ülőfalak egészítik ki, a térhez kapcsolódó zöldfelületeket keretezve.