Üzletek külső rekonstrukciója a Lehel vezér téren

ELŐZMÉNYEK

Az utcavonalon álló egyemeletes bolt az 1900-as évek elején épült, eklektikus stílusban. Az 1960–as években eltávolított kváderezés 1999-ben az eredeti állapothoz hasonlóra lett visszaállítva. Az épületben lévő boltokba belépve még mindig ezt a hangulatot lehet érezni. Érdemes lenne műemléki védelem alá helyezni, mivel a többi hasonló korú közeli épület elbontása tervezett.

 

ALAPADATOK

Az épület homlokzata egységes megjelenést mutat. A téglából készült pince még jó állapotban van, kisseb felújítási munkálatokat igényel. A tetőszerkezet viszonylagosan jó állapotban; van a héjalás eltávolítása után lehet teljes bizonyossággal megállapítani a károsodás mértékét. A pincék szellőző nyílásait nem javasolt eltömíteni, mert az akadályozza az átszellőzést és a falak felnedvesedését is okozhatja. Az ereszek és csatornák viszonylag jó állapotúak, helyenként javításra szorulnak.

 

BEAVATKOZÁS

A két párkány szakasz közötti mezőben a kör alakú szellőzőket vissza kell állítani. A homlokzat fő rizalitjának térfalát sürgősen javítani kell, mert mögötte a bádogozás teljesen tönkrement és a fal kiomlással fenyeget. A tető héjalását teljesen le kell cserélni és hódfarkú cseréppel kell készíteni. A szén ledobót meg kell szüntetni, mivel a mai állapot életveszélyes. A nem használatos kéményeket a padlás szintig kell visszabontani. A nyílászárok az eredeti állapotukban maradtak fent, csak kisseb javításuk szükséges.

 

Elvégzendő munkák:

 1. Állványozás
 2. Sérült vakolat leverése, fugák kikaparása
 3. Vakolatjavítás, ablakkeretezés kialakítása
 4. Faldiagnosztikai vizsgálat alapján a lábazat falszárítása
 5. Vakolati hiányosságok javítása
 6. Párkányok, oromzatok bádogozásának javítása
 7. Tetőszerkezet javítása, héjalás cseréje
 8. Homlokzatfestés színterv szerint
 9. Kapuszárnyak restaurálása
 10. Fa nyílászárók tisztítása, javítása és mázolása, cserje
 11. Acél elemek javítása, tisztítása és mázolása