Polgármesteri Hivatal homlokzatának rekonstrukciója, új fogadótér és lakossági információs pont kialakítása - építés

 • külső felújítás – homlokzat rekonstrukció
 • új belső tér kialakítása
 • Polgármesteri hivatal gépészet-fűtéskorszerűsítés

 

ELŐZMÉNYEK

Jászberény Város Önkormányzata a Lehel vezér tér és a kapcsolódó közterületek 2 ütemben megvalósuló teljes körű felújítását és átépítését tervezi. A főtér területéhez szervesen kapcsolódik a Városháza épülete, mely főtér meghatározó építészeti objektuma. Az épület tetőszerkezetét 2003-ban felújították, új fedélszék és cserépfedés készült. 2004-ben pontosan meg nem határozott, de az összes főpárkány 50%-ára becsült mennyiségben elbontották és a méreteket megtartva polisztirolból újjáépítették az eredeti főpárkányt. A tetőfelújítás kapcsán az ereszcsatornát, a főhomlokzat timpanonjának bádogozását is cserélték. Azóta nem történt érdemi felújítási beavatkozás, melyek komplexen orvosolták volna a patinás épület rossz állapotát.

 

ALAPADATOK

A telek leírása: A telek a Lehel vezér tér - Táncsics Mihály utca - Mészáros Lázár utca, délkeletről pedig a hrsz. 2/1, 2/2 és 9 telkek által határolt. A Polgármesteri Hivatal L alakú épülete a Lehel vezér tér – Táncsics Mihály utca mentén áll. A telket a Jász Múzeum Táncsics Mihály utcára merőlegesen álló épülete osztja két részre. A Múzeum és a Városháza közti udvar részben parkoló, részben növényzettel fedett, DK-i oldalán áll a lapostetős kazánház egy magastetős melléképülettel egybeépítve. Az épület leírása: A részben alápincézett, egyemeletes, magastetős épületet több ütemben építették: először a Lehel vezér térre néző eredetileg szimmetrikus épület készült el, ezt bővítették többször. Területek: pince: 395 m2; földszint: 955 m2; emelet: 995 m2;

 

BEAVATKOZÁS

Az épülethez kapcsolódóan külső felújítás és belső átalakítási-felújítási tevékenységek történnek. Belső átalakítás – projektben támogatott elem:

 

I. Belső átalakítás, felújítás:

Célja új fogadótér és lakossági információs pont kialakítása az épület földszint belső térstruktúrájának újraszervezésével, valamint az épületgépészet modernizálása.

I./A. Földszinti funkcióbővítés elemei:

 1. Ügyfélfogadó terek kiterjesztése
 2. Ügyfél és dolgozó WC-csoport átalakítása, színvonalának javítása, bővítése.
 3. Közlekedő rendszer kitisztítása, a műemlék adottságaihoz alakítása.
 4. Akadálymentesítési megoldások kiterjesztése a műemléki lehetőségek korlátai mellett.

 

Az épület eredeti (műemléki!) és áttekinthető, racionális közlekedési rendszerét állítja helyre azzal, hogy a kanyar folyosó megszűnik, a közlekedő folyosók egymás meghosszabbításába esnek, a két beléptető szimmetrikusan helyezkedik el. A vizesblokkok egy egységbe kerülnek, az ügyfél WC (az akadálymentessel együtt) a bejárati folyosóról nyílik. A belső ügyfélfogadó terem – sajtófogadás, kiállítás, tájékoztató előadás, megbeszélések esetén – a személyzeti területről (folyosóról) külön megközelíthető. A porta térben álló körpultos kialakításával a bejárati folyosó előcsarnokká is bővíthető. A vizesblokk felett, félszinten, a lépcsőház pihenőről megközelíthetően egy terjedelmes raktár kialakítható.

Az ügyfélfogadó külső helyisége várakozásra, csomag elhelyezésre, gyermek-játszóhely kialakításra alkalmas.

 • Akadálymentesítés (az Építési Engedélyezési Terv része egy különálló Akadálymentesítési fejezet):

A belső felújítás és átalakítás során a kötelező akadálymentesítési beavatkozások is megtörténnek, így sor kerül egy akadálymentes mosdó-WC blokk kialakítására, illetve a bejárathoz elektronikus személyemelő kerül kihelyezésre, a már meglévő, az épület hátsó bejáratánál 1db akadálymentes parkolóhoz kapcsolódóan. A jelöléseket, információkat tartalmazó táblákat kontrasztos kialakítású sík és Braille írással is ki kell írni az átalakítással érintett területeken, így az info-kommunikáció akadálymentesítés is megtörténik a megfelelő burkolatok, felületek stb. alkalmazásával.

 

Belső átalakítás - Gépészet

I./B. Pince átépítése - kazánház kialakítása:

A kazánok az udvari kazánházból (mely elbontásra kerül) a pinceszinten kerülnek elhelyezésre. Az égéstermék-elvezetést új szerelt kémény szolgálja. A jelenleg óvóhelyként nyilvántartott pinceterületen mind a pince kiszárításához szükséges szellőzés, mind a terület használhatósága érdekében a válaszfalak kibontására kerül sor. Új hideg- és melegburkolatok kerülnek a bontandó összes burkolat helyett: vakolat, csempe, lambéria, padlóburkolat, minden épületgépészeti és elektromos berendezés. A betonlépcső és a betonpodeszt bontásával megszűnik a meglévő szintváltás is. A pince szellőzését három új nyílás szolgálja, miközben a meglévő pinceszellőző nyílások is átépítésre kerülnek.

 

Külső rekonstrukció – projektben támogatott elem:

II. Külső felújítás tartalma:

Célja a Városháza homlokzatának rekonstrukciója.

 • Homlokzat: sérült, lazult vakolat leverése, nyíláskeretek javítása, homlokzatfestés előkészített alapfelületen, vakolaton;
 • Bádogozás: szegélyek, párkány könyöklők bontása, lefolyócső és kiegészítő szerelvények elhelyezése, ablakpárkányok színes műanyag-bevonatú horganyzott acéllemezből, választó és szemöldökpárkány fedése;
 • Meglévő nyílászárók szerkezetének javítása faanyag- és/vagy vasalatpótlással, felületképzéssel, hőszigetelő üvegezéssel; Az ablakok külső szárnyait cserélni kell, az új szárnyak hőszigetelő üvegezéssel készülnek. A szárnyakon belüli osztók álosztóként az üvegre ragasztva, az üveg közötti betéttel kiegészítve készülnek. Az üvegezés 3-4-3 mm–es hőszigetelő üvegezés low-e üveggel, gáztöltéssel. A falcokat tömíteni kell. A Lehel vezér téri épületszárny földszinti ablakai esetében (a Táncsics utcai fronton is egy ablak vonatkozásában) a külső tokokat is cserélni kell, mert ezek nagyon rosszállapotban vannak és függetlenek a belső toktól.
 • Kültéri ajtó elhelyezése, hőhíd-mentes, acélajtóval, biztonsági zárral, kétszárnyú kivitelben;
 • Elektromos energia ellátás, világítás: homlokzati kábelek, vezetékek védőcsőbe helyezése, áthelyezése, csatlakozó dobozok kiépítés;
 • Belsőépítészet, díszítéstechnika: restaurátori szondázó falkutatás, pilaszterfők restaurálása, pilasztertalpak cseréje, kerékvetők cseréje, címer restaurálása, timpanon kőelemeinek, restaurálása, Justitia kőszobor teljes rekonstrukciója, Justitia szobor posztamens restaurálása, az emeleti ablakok feletti portrédíszes zárókövek restaurálása, kapubejárati pillérek kőelemeinek restaurálása.

 

Egyéb beavatkozások:

 • Meglévő, udvari hagyományos szerkezetű, lapostetős kazánház teljes elbontása;
 • Kerítéslábazati falazat bontása, majd kerítéslábazat készítése égetett agyag-kerámia termékekből, kisméretű tömör téglából; A multifunkcionális fogadótér eszközbeszerzése árbecslés szerint.