Új közpark kialakítása a Csemege tömb területén - építés

ELŐZMÉNYEK

Jászberény Város Önkormányzata a Lehel vezér tér és a kapcsolódó közterületek 2 ütemben megvalósuló teljes körű felújítását és átépítését tervezi. A főtér területéhez szervesen kapcsolódik, az önkormányzati tulajdonban lévő ún. ’Csemege tömb’, amely több telken leromlott állapotú beépítés, szanálandó terület. E tömb egy részén kerül kialakításra egy új zöldfelület, mint új városi funkció. Alapvetően zöldfelület dominanciájú parkosítás, közvetlenül kapcsolódik a Lehel vezér tér észak-keleti oldalon lévő gyalogos járdájához, közvetlen kapcsolatba kerül az intenzív gyalogos forgalmat lebonyolító Lehel vezér térrel.

 

ALAPADATOK

Az épületek bontása után megoldódik a Zirzen Janka utca kiszabályozása (külön projektelemként része az ATT-nak és az ÉAOP pályázatnak), valamint a bontás utáni telkek rendezése. A projektelem a Zirzen Janka utca felújítása mellett, a bontással érintett telkek parkterületként történő kialakítását tartalmazza.

 

BEAVATKOZÁS

A beavatkozás előtt bontási munka elvégzése szükséges, a meglévő épületek szanálásával. Az építési telkeken belül egységesen -30 cm bontás utáni terepszint alakul ki. A főbb gyalogos tengelyek a legfontosabb közlekedési irányoknak megfelelően formálódnak. Így két sétaút vezet a parkba a Lehel vezér térről a Zoltán utca felé. Az északi oldalon lévő gyalogos sétányt átvezettük a Zirzen Janka - Zoltán utca sarka felé, míg a másik sétány a terület központi részén elhelyezett pihenő térig vezet. A két sétány fogja közre a pihenő zónát. A park struktúrája egyszerű, könnyen átlátható, dominálnak a nagy gyepesített felületek, melyek síkja néhány helyen enyhén megdöntött. Ferde síkok teszik érdekessé, mégis nagyvonalúvá a zöldfelületeket. Az anyaghasználat szintén egyszerű, karakteres, alkalmazásra kerül tégla, valamint nagyméretű gyephézagosan elhelyezett burkoló lapok. A növényanyag is az egyszerűséget sugallja. A térszéleken az egyöntetű utcasorfák, nagyobb cserjefoltok, a park belsejében pedig az évelők és díszfüvek adnak egyedi arculatot a parknak. A park területén átvezetett téglaburkolatú járdák biztosítják a főbb közlekedési irányokba történő gyalogos áthaladást. A két járdát árnyékoló szerkezetekkel ellátott gyephézagos burkolat köti össze. Ez a bútorokkal is berendezett terület egyben a park tartózkodó-pihenő funkcióját is ellátja. Itt kerül elhelyezésre egy ivókút. A telepítendő lombos fákon kívül a központi térre egyedi kialakítású árnyékoló rendszer tervezett, mely filigrán szerkezetével, színes vásznaival fiatalossá teszik a környezetet. A park gyalogos sétaútjainak burkolata fagyálló klinker burkolat, melyet süllyesztett fémszegély határol a gyepfelülettől. A központi pihenőtér burkolata gyephézagosan rakott Semmelrock nagy lapméretű beton térkő szegélyezés nélkül.